Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Nyulak takarmányozása

 A különböző korú, és különböző célokra nevelt nyuszik (üresen álló anyák és pihenő tenyészbakok, vemhes anyák, szoptatós anyák, hízónyulak, tenyésznövendékek, és tenyészbakok) takarmány összetétele és a nekik szánt takarmány mennyisége mindig eltérő.

Üresen álló anyák és pihenő tenyészbakok

A tenyészállatoknál kerülnünk kell a magas energiatartalmú takarmányok etetését, mert ezektől könnyen elhíznak és ez hatással van a szaporítási teljesítményükre. Napi táp vagy abrak mennyiségük 12-14 dkg legyen. Ha mi állítjuk össze az abraktakarmány keveréket akkor abból mellőzzük a kukoricát. A szemestakarmány mellé adjunk nyáron zöldtakarmányt, télen pedig gyökgumós növényeket.

Vemhes anyák

A vemhesség kezdeti szakaszában kb. a 21. napig a súlygyarapodás az üres anyákéhoz hasonló ütemű. A 21. nap után a magzatok gyors növekedésnek indulnak ami nagy mennyiségű energiát és fehérjét von el az anya szervezetétől, ennek következtében az saját súlya csökken. Ez a csökkenés tovább folytatódik és egészen a szoptatás végéig tart. Ennek a hosszan elnyúló folyamatnak köszönhető, hogy igencsak nehéz megállapítani a vemhes anya tápanyagszükségletét teljesen kielégítő takarmány mennyiségét. Mindenképpen törekedjünk az olyan takarmányok vagy tápok etetésére melyek könnyen emészthetők, fehérjében, vitaminokban, ásványi anyagokban (főként kalcium és foszfor) gazdagok. A kalcium és foszfor a magzatok csontjainak kialakulásához szükségesek. A vemhesség második felében történő fokozott tápanyagellátás ne legyen egyenlő nyulaink hízlalásával. A nekik szánt keverék abraktakarmány minimális mennyiségben vagy egyáltalán ne tartalmazzon kukoricát. A vemhesség első felében inkább kevesebb takarmányt adjunk nyulunknak, mivel kísérletek bizonyították, hogy a kisebb születési súlyú nyuszikák életképesebbek nagyobb tömegű társaiknál. A vemhesség első két hetében tehát elegendő 13-15 dkg-nyi nyúltáppal és 5-8 dkg jó minőségű réti szénával etetni várandós nyulunkat.

A vemhesség 20. napjától a magzatok intenzívebb fejlődése és növekedése miatt egyre nagyobb teret töltenek ki a hasüregben, ezáltal megnehezítik az anya emésztőrendszerének megfelelő működését. Ebben az időszakban kerüljük a nehezen emészthető, terjedelmes takarmányok etetését, mert ezek emésztése megterheli az amúgy is nehezebben működő belső szerveket, és nehezíti a légzést főleg az előrehaladott vemhesség idején. A 20. naptól várandós nyuszink napi takarmányadagját emeljük 14-16 dkg-ra és a várható fialás előtt 1-2 nappal csökkentsük azt 10-12 dkg-ra, bár személyes tapasztalatom, hogy fialás előtt ebben az 1-2 napban amúgy is csökken az anya étvágya. A megfelelő vitamin és ásványi anyag és aminosav (fehérjék) mennyiségre mindenképpen figyeljünk.

Szoptatós anyák

A szoptatás ideje alatt adott takarmány mennyiségének megállapításához a nyúl tejtermelésének intenzitását kell figyelembe venni. A termelt tej mennyisége a 21. napig fokozatosan növekszik, majd elérve egy csúcspontot csökkenni kezd. A megfelelő tejmennyiség termelődéséhez úgy kell megválasztani a megfelelő takarmányt vagy tápot, hogy az magas energiatartalmú legyen és nyersfehérje tartalmú legyen, de emellett tartalmazza a szükséges vitaminokat és ásványi anyagokat. Napi adagja 20-35 dkg.

Az ilyen összetételű takarmányt a szoptatás 15-20. napjáig adjuk, azután térjünk át a kisnyulak étrendjének legjobban megfelelő összetételű takarmányok etetésére. Ez azért szükséges mert ha tovább folytatnánk a magas keményítőtartalmú takarmány etetését akkor az a szilárd táplálékra áttérő nyuszikáink emésztőrendszerében károkat okozna. A kisnyuszik étrendjébe inkább a magas rosttartalmú magvak és szénák domináljanak minimális keményítőtartalom kíséretével. Gabona magvak közül ebben az időszakban a legmegfelelőbb a zab és az árpa. Szoptatós nyulunk tejtermelésének fokozására nyáron 20-30 dkg zöldtakarmányt télen pedig 5-10 dkg gyökgumós takarmányt (csicsóka, takarmányrépa, sárgarépa) adjunk.

Tenyészbakok

Takarmányozásuk szintén nagy odafigyelést igényel mivel egy tenyészbak nem lehet se elhízott, se alultáplált. Az elhízás mindenképpen csökkenti a szaporítási teljesítményt. A bakok könnyebben elhízhatnak mint az anyák mivel az ő szervezetükre nem ró ki nagy terhelést a vemhesség, a vehemépítés és a szoptatás időszaka. Az a néhány ugratás amit teljesíteni kell elenyésző megterhelést jelent számukra. Ezért a középnagyságú fajtáknál a napi tápadag 15-18 dkg legyen. Ha takarmányfogyasztásukat korlátozzuk jobb minőségű ondót termelnek és ez egyértelműen növeli szaporasági mutatójukat. A tenyészbakok takarmánya legyen fehérjében, vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag, ugyanakkor a lehető legkevesebb kukoricát tartalmazza. Szemestakarmányok közül a legmegfelelőbb a zab, árpa és a búza, mellé nyáron adjunk zöldtakarmányokat, télen pedig gyökgumós növényeket. Bakoknak mindenképpen adjunk naponta egy kis mennyiségű sárgarépát ami javítja a spermaminőséget, de ne etessük őket túl mert szervezetükben magas víztartalmuknál fogva petyhüdtséget okoznak.

Növendékek

Ezek a nyuszik életük első időszakában kizárólag anyatejen élnek. A nyúl teje olyan tápláló, hogy a kisnyuszik 6 napos korukra már meg is duplázzák születési súlyukat. A kizárólag tejjel táplálkozó időszak folyamán csak az anyán keresztül tudunk gondoskodni takarmányozásukról. Életük 23-25. napján tápanyagszükségletüknek már csak a felét teszi ki az anyatej, a másik felét szilárd takarmánnyal fedezik. A 30. napon a szilárd takarmány felvétel aránya már eléri a 70%-ot, ezért ezidőtájt már nyugodt szívvel leválaszthatjuk őket. Napi tápadagjuk 5-6 dkg. Arra azonban ügyeljünk, hogy a leválasztás után még ne nagyon változtassunk takarmányuk összetételén mert ez megviseli őket. A leválasztás utáni 2 hét amúgy is kritikus egy kisnyúl életében, hiszen már nem védik őt tovább a tápláló anyatejben lévő antitestek és saját bélflórája is igencsak szegényes. Ebben a 2 hétben tehát extra figyelmet fordítsuk táplálékuk összetételére. A takarmányukat inkább adagokban adjuk, nehogy hirtelen teleegyék magukat. A táp mellé mindenképpen adjunk magas rosttartalmú szénát, szemes takarmányokból pedig zabot vagy árpát. A magas rosttartalom normális helyzetben tudja tartani az emésztését. Rosthiányos takarmányozás esetén bélrendszerük nem tud megbirkózni a nagy mennyiségű keményítővel ami bélsárpangáshoz vezet. A pangó bélsáron elszaporodnak a patogén baktériumok, az általuk termelt toxinok pedig vérmérgezést majd elhullást eredményeznek. Miután átvészelték ezt a kritikus időszakot erőteljes növekedésnek indulnak, ilyenkor 15-17%-os nyersfehérje tartalmú tápokat etessünk velük, és mindenképpen adjunk mellé egyedenként 2-4 dkg szénát. 7 hetes korban tápfogyasztásuk már eléri a 8-10 dkg-ot.

A hízlalás második felében a nyulak fehérjeigénye csökken, energiaigényük pedig nő. Kombinált takarmányozás esetén a nyúltáp mennyiségét csökkentve energiában gazdag abraktakarmányokat adjunk. Szemestakarmányok közül ilyenkor a legmegfelelőbb a kukorica, árpa és takarmánybúza. A tápot és az abraktakarmányokat ne keverve, hanem külön-külön adjuk mert a nyulak válogatnak és ki is kaparhatják az etetőből azt. A 8-10 hetes növendékek már 10-14 dkg-nyi mennyiséget is elfogyasztanak az abrakból és mellé biztosítsunk 3-4 dkg jó minőségű réti szénát. A zöldtakarmányok etetését csökkentsük minimálisra, vagy egyáltalán ne mert a zöldtakarmányok késleltetik az értékesítési súly elérését, és kitolja a hízlalási időt 1-3 héttel.

Tenyésznövendékek

A tenyésztésbe bevonni szánt növendék nyuszikat 10-12 hetes korukig a hízónyuszikkal együtt takarmányozzuk. A tenyésznövendékeket általában küllemük, származásuk szüleik és saját teljesítményeik alapján választjuk ki. A 10-12. hét elérése után már a hízónyulaknak adottól eltérő összetételű takarmánnyal etessük. Táplálásuk úgy történjen, hogy közben szemmel tartsuk az a tény, hogy női ivarú nyuszikáink képesek legyenek a vemhesség, vehemépítés és tejtermelés során fellépő intenzív anyagcsere folyamatok elviselésére, a bakok esetében pedig a fedeztetésekkel járó igénybevétel elviselésére. A tenyésznövendékeket mindig olyan táppal etessük melynek nyersfehérje tartalma 12-13%. Náluk is kerüljük a túletetést, és ne hizlaljuk őket. Abraktakarmányuk állhat zabból, árpából és búzából, de a kukorica etetését kerüljük. Nyáron 15-20 dkg zöldtakarmányt, télen pedig 8-12 dkg gyökgumós növényt is adjunk az abraktakarmány mellé valamint ne maradjon el a jó minőségű pillangós vagy réti széna.