Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Nyúlfajták

2013.03.25

 

Óriás és nagytestű fajták

Óriás nyúl mint fajta

A mai szabványok szerint egységesen csak óriás fajta létezik, ide tartozik a Belga (Flamand) óriás és német szürke óriás. Kivételt a fehér óriás képez valamint a nemzetközi óriások fajtái. Belgiumban, Flandriában tenyésztették ki kb. 1825 tájékán. Több színváltozata létezik és mind elfogadott, de vannak olyan országok is ahol némelyiket külön fajtaként emlegetik.

Legismertebb színváltozata a szürke, vadas-szürke és a fekete. Optimális kifejlettkori súlya 7kg felett van. Ez a fajta Magyarországon is eléggé elterjedt és ezekkel nemesítették a magyar vadas (parlagi)populációt. Elsősorban hobbitenyésztők foglalkoznak a fajjal és a kiállítások gyakori vendégei.

Termelési eredménye:

Szaporaságuk jó, de nevelési teljesítményük gyenge. Növekedési erélyük említésre méltó: az elválasztás és 12 hetes koruk között képesek 50 g/nap feletti súlygyarapodásra is. 12 hetes súlyuk meghaladja a 3 kg-t, azonban a 2,5-2,6 kg-os vágósúlyt elért korukban a növendékek még csak az intenzív izomkiépülés kezdetén járnak, és testtömegük nagy részét inkább a fej, bőr és az emésztőszervek súlya teszi ki. Inkább a hibridizációs programban kapnak szerepet a nagytestű apai vonal előállításában.

Fehér óriás

Küllemi jegyekben és termelési színvonalban is egyezik a színes óriás nyulakéval. Különbség a szőrzet színében mutatkozik, mivel ez a fajta fehér szőrű albínó egyedeket foglal magába. Gazdasági szempontból megegyezik a szerepe a színes óriás fajtával, viszont fehér színe miatt kaliforniai anyával keresztezve a szülőkhöz hasonló fehér szőrű kisnyulak születnek. Ezt a fajtát ezért inkább egyszerű keresztezéshez és hibrid nagytestű apai vonal kialakításához használják.

Német tarka óriás

Valószínűleg Elzász-Lotharingiában tenyésztették ki, és 1908-óta tartják számon önálló fajként Németországban. Napjainkban az egész világon elterjedt és igen közkedvelt fajtává vált. Kifejlettkori testsúlya a többi fajtájéhoz képest valamelyest kisebb: 6 kg, testhossza pedig 68 cm. Színváltozatai közül a fekete-fehér és a kék-fehér változat az elfogadott. A fajta sajátos színjegyekkel és rajzolatokkal rendelkezik.

Rajzolata a fej és törzs rajzolatából adódik össze:
~ A fej rajzolat része a pillangó és a szemkarikák, a pofafoltok, és a színes fülek. A száj körül látható pillangó szárnyai mindkét oldalon egyformák és ívben a szájszögletig nyúlnak, és az alsó állkapcsot keskenyen körülfogják. A szem körül karikák láthatók, szélességük egyenletes és zárt. A pofákon kerek vagy ovális folt található a szemkarikák alatt. A fülek színesek, élesen határoltak és nem tűzöttek.
~ A törzsön "hátszíj" található, amely a nyakszirttől a farokig folyamatosan húzódik végig. Szélessége kb. 3 cm. A farok felső oldala színes. Az oldalakon, testük mindkét felén kb. 3 cm-es átmérőjű 6-8 folt látható, melyek a csípőkön és a combokon oszlanak el.

Termelési eredménye:

Igen jó eredményekre képes fajta, jól vemhesül és az almok is népesek. Az alomlétszáma alkalmanként 6-7 kisnyúl, súlygyarapodása - 40g/nap és vágási kitermelése pedig 50% feletti.

Tenyésztőszervezete nincs, de a hobbi tenyésztők szívesen tenyésztik.

Nagy kosorrú (kosorrú óriás)

Valószínűleg Franciaországban jött létre a 19. század első felében. Nyugat-Európában igen közkedvelt fajta és a 2 európai standard létezik. Színváltozat szempontjából 13 színváltozatot ismernek el Európában.

Optimális kifejlettkori súlya 5,5 kg felett kell, hogy legyen és megadott felső határ nincs. Testfelépítése hibátlan, zömök és izmolt. Teste hengeres, nyaka rövid és erőteljes, szinte egybeolvad a testtel. Lábai rövidek és erősek. Fejükre jellemző a kosfej, a kosorr pedig alapvető ismertetőjegyük. Fülüknél jellegzetes dudor (korona) található. A fülei patkószerűek , cső formájúak és lelógnak. A fülnyílások a fej felé fordulnak. A fülek hosszát kiegyenesítve együtt mérik a koronával. A két fül együttes hossza 38-45 cm.

Termelési eredménye:

Növekedési erélye kiváló, a hízónyulaknál a gerinc és a combok húsosak, súlygyarapodása 41-44g/nap ezzel ellentétben szaporodási készsége nem a legjobb. A bakok gyenge fedezőképességűek, az anyák pedig rossz vemhesülési értékekkel rendelkeznek. Szaporaságuk szintén gyenge és az anyák évente csak 3-4 alkalommal fialnak.

Magyarországon csak néhány tenyésztő foglalkozik a fajtával és jelentősége napjainkban csekély.

Magyar óriás

Az a fajta hazánkban az egyetlen elfogadott őshonos fajta.A századforduló környékén a fajta nemesítése céljából flamand óriásokkal keresztezték.

Néhány generáció után a fajta kettévált: 
1. Az óriással foglalkozó tenyésztők belga óriással keresztezték, és egyre inkább erre a fajtára kezdett hasonlítani.

2. A másik csoport 1-2 generáció után a fajtát önmagával kezdte el keresztezni és létrejött egy kisebb testű, zömök, rövidebb fülű változat amit sokáig magyar vadasnak neveztek.

A nagy testű változat súlya 7-9 kg, a kisebbé 5-7 kg. A termelők manapság inkább a kisebb testű változatot részesítik előnyben a jobb gazdasági tulajdonságai miatt. Az európai standard csak az óriás fajtát fogadja el és a belga óriáshoz illetve a német óriáshoz viszonyítják. Az óriás változatban csak a vadas szín az elismer.

Termelési eredménye:

Kifejlettkori testsúlya 6,5 kg felett van. Termelési eredménye gyenge, születéskori alomszáma 5-6 fióka, vágási kitermelése 45-50% közötti.

Az árutermelésben nincs jelentős szerepe, a fajta tenyésztését a Kisállattenyésztési és Takarmányozási Kutatóintézet fogja össze.

Középnagytestű fajták

Ide sorolják gazdasági szempontból a legfontosabb nyúlfajtákat, de találhatók közöttük sport fajták is. Közös jellemzőjük, hogy kifejlettkori súlyuk 3,5-5,5 kg között van. Az 5,5 kg-os súly túllépését ebben a kategóriában a standard kifejezetten tiltja. A legtöbb ide sorolt fajta hústermelésre alkalmas, de akad közöttük kettőshasznosításra alkalmas fajta is.

Új-zélandi fehér

1900-1910 között feltehetően az USA nyugati államaiban fehér óriás és bécsi fehér valamint angóra keresztezésével hozták létre. Napjainkban pedig a világ legjelentősebb nyúlfajtájává lépett elő. Magyarországra 1967-ben hozták be először. Az import két országból és két típusból történt. Angliából érkezett a nagyobb 4,5-5 kg közötti súlyú nyúltabb törzsű, hosszabb fülű változat, Hollandiából pedig a 4 kg körüli súlyú, rövidebb, zömökebb, rövidnyakú, kisfejű változat. Ezek a küllemi eltérések a két országban szelekció útján jöttek létre.

Hazánkban a fajtának önálló szervezete nincs, nagyüzemi fajtiszta tenyésztése nem jellemző, inkább a hibrid vonalak kialakítására használják. Fedő és aljszőrzete egyaránt fehér, szemei sápadt vörösek, a pupillák vörösen világítanak mivel albínó fajta.

Nagyon jól tűri a rácspadozatos tartást és a viszonylag zsúfolt elhelyezést, valamint az igénybevételt. Húsformái kiválóak; teste zömök, alakja széles, hengeres és rövid. A hátsó combjai teltek, mélyen behúzódóak. Nyaka rövid, izmos, gerince és fara széles, lábai kicsik és finom csontozatúak

Termelési eredménye:

Kifejlettkori testsúlya 3,8-4 kg, alomlétszáma elérheti a 9 fiókát alkalmanként, 70 napos korra közel 3 kg-os súly elérésére képesek. Súlygyarapodása 34-40g/nap, vemhesülési aránya 70-80%.

Kaliforniai

Az Egyesült Államokban jött létre nagycsincsilla, orosz és új-zélandi fehér fajták keresztezésével. Önálló fajtaként 1939-ben ismerték el és 1967-ben került Angliából és Dániából Magyarországra. 1970-80 között nagyüzemben tenyésztették fajtatisztán. Napjainkban önálló tenyésztőszervezete nincs.

Szőrzetének alapszíne fehér és ezen szabályos rajzolatok vannak, orrát, fülét, farkát és lábvégeit feketés-barna szőr borítja. A szálak a testre simulnak és finom tapintású szőrzetet képeznek. Nyaka rövid, törzse közepesen hosszú, mellkasa keskeny, fara és ágyéka széles, izmolt.

Termelési eredménye:

Kifejlettkori súlya 4-5 kg között van, gazdasági típusa eltérő a fajta standardban megadottakétól. Színjegyei inkább szürkések és nem különülnek el olyan elhatároltan a fehértől. A lábvégeken sok esetben már nem láthatók a színjegyek. Teste nyúltabb, fülei hosszúak. Vemhesülési aránya 70-80%, alomlétszáma elérheti a 10-et, súlygyarapodása pedig 35-40g/nap. Fajtiszta tenyésztése visszaszorulóban van. A 2,5 kg-os vágósúlyt 13 hetes korukban érik el.

Pannon fehér

A fajta létét a PATE Kaposvári karán végzett kitartó munkának köszönheti (Új-zélandi és kaliforniai fajták keresztezéséből). Albínó fajta, szemei pirosak, szőre hófehér, karmai pigment hiányosak. Csontozata erőteljes, gerince és hátsó combjai jól izmoltak. Kifejezetten hústermelésre kitenyésztett fajta, küllemi fajta standardja nincs.

Termelési eredménye:

Szaporasága jó, alomlétszáma 8,5-9 fióka alkalmanként. Növekedési erélye kiváló, 12 hetes korra elérik a 2,7-3 kg-os súlyt. Súlygyarapodása 6 és 10. hét közötti időszakban 38-42g/nap, vemhesülési aránya 70-80%, kifejlettkori testsúlya 4,2-4,8 kg.

Debreceni fehér

2000-ben kapott ideiglenes fajta elismerést. Kialakításához kaliforniai, új-zélandi és pannon fehér egyedeket használtak. Előállítója a Juráskó kft. Kifejlettkori súlya 4,4-4,8 kg.

Termelési eredménye:

Fialási alomlétszáma 8-10 fióka, súlygyarapodása 42-44 g/nap, vemhesülési aránya 70-80%

Német világos nagy ezüst

Ezt a fajtát feltehetően a 18. században tenyésztették ki. Ekkor  egy kisebb testű angol és egy nagyobb óriás francia változatot hoztak létre és valószínűleg ebből a két változatból jött létre 1942-ben német tenyésztőknek köszönhetően a mostani amit Nagyezüst néven ismertek el. Hazánkba kb. az 1960-as évek elején került be, és a 70-es években fajtisztán folyt a tenyésztése tenyészállat előállítás céljából.

Optimális testsúlya 4,5-5,5 kg. Testfelépítése zömök, a gerince és fara jól izmolt. A standard megkívánja a henger alakú törzset és a széles mellkast. Fedőszőre az egész testén világos ezüst színű. A fedőszőrből kb. 1cm fekete szálkák emelkednek ki, amit árnyalatnak vagy stich-nek nevezünk. Az ezüstözöttség és a szálkásság az egész testen egyenletesen kell, hogy elhelyezkedjen. Teste alsó fele valamivel tompább árnyalatú. Az újszülött kisnyuszik kékes-feketék, de ez néhány nap múlva hollófeketére változik és a 6. hét után kezd a szőrzet ezüstössé változni. Először az orr és a szem környékén majd végighalad a törzsön. Az egész szőrzet 6 hónapos korra lesz teljesen ezüstös színű. A pehelyszőr színe mélykék, és fehéres keveredéstől mentes.

Termelési eredménye:

Napjainkban inkább Németországban tenyésztik, és az elmúlt évtizedek során vesztett jelentőségéből, viszont súlygyarapodása és takarmányértékesítése nagyon jó. 12 hetes testsúlya 2,8-3 kg közötti, de szaporasága elmarad az intenzív húsnyúl fajtákétól. Alomlétszáma 7,5-8,5 fióka átlagban.

Tenyésztő szervezete hazánkban nincs. Inkább a kistermelők körében népszerű, nagyüzemekben nem tenyésztik. Hús és prémtermelésre egyaránt használható fajta

Nagy csincsilla

A fajta kialakulása körül több vita is kialakult. Először 1913-ban egy francia tenyésztő mutatta be a párizsi kiállításon. Nevét a csincsillához hasonlító prémje miatt kapta. 20-30 évvel ezelőtt még a magyar kiállításokon is fontos szerepet játszott. Mozgásigénye igen nagy ezért nehezen viseli a ketreces tartást. Termelőképessége is elmarad a mai népszerű fajtákétól. Napjainkra a jobb termelési eredményekkel rendelkező fajták kiszorították a termelésből és inkább csak hobbi szinten tenyésztik.

Mellkasa mély, széles és dongás, háta középhosszú és farával együtt jól izmolt. Szőrzetének színe egyedi, hamuszürke színű, fekete árnyalásokkal. Szőrszálain gyűrűzötten váltakoznak az agutiszínre jellemző fekete, szürkés-kék és a fehér sávok. A szőrzet mintázata hernyós lefutású. Fedőszálainak a vége fekete vagy szürke, ezt egy fehér rész követi majd ezután következik egy feketés-szürkés sáv ami lefut egész a szőr tövéig. Mellkasán és hasán a szőr világosabb, tarkóján egy kicsi ék alakú világosszürke rajzolat látható. Farka felül fekete és fehérrel tűzdelt. A hasa fehér, a lábvégei pedig jól fedettek. Testsúlya 4,5-5,5 kg, és a középnagy testű kategória felső határán helyezkedik el.

Termelési eredménye:

Húsformái viszonylag jók, de a legjobb hústermelő fajtáktól elmarad. Alomlétszáma eltérő adatokat mutat a különböző országokban. Cseh tenyésztők megfigyelései szerint 6-8, dán és német tenyésztők szerint viszont 8-10 fiókát hoz a világra alkalmanként. Súlygyarapodása 40-43 g/nap, vágósúlyát amely 2,5 kg 15-16 hetes korában éri el.

Bécsi kék

A fajtát 1983-ban egy osztrák tenyésztő alakította ki. Szülőknek sárga lotharingiai anyát és fekete belga óriás apát választott, az utódok pedig kékes színűek lettek, de a szervezetük viszonylag gyenge volt. A végleges bécsi kék fajta a kék színű kisnyulak szigorú szelektálásával jött létre, ezáltal rögzítette a jellegzetes kék szőrszínt és javított a szervezetük szilárdságán, emellett több küllemi hibától is megszabadult ily módon. 1989-ben egy bécsi kiállításon mutatták be Bécsi kék óriás néven mert akkori testsúlya még elérte a 6-7 kg-ot. Abban az időben gyors népszerűségre tett szert. Később a fajta átkerült Németországba ahol még jobban törekedtek a kék szín mélyebb és intenzívebbé tételére. A kitartó munkának köszönhetően testsúlya 4,5-5 kg-ra csökkent, és akkor rögzítették véglegesen a ma is oly jól ismert mélykék színt. A standard szerint 4,5-5,25 kg közötti súly a kívánatos. Húsformái jók, törzse hengeres alakú, teste igen arányos, nyaka pedig rövid.

Termelési eredménye:

Manapság inkább kisebb telepeken tenyésztik mert a rácsos padozatot nem bírja. Egyébként a teljesítménye jó, fialás utáni 20-30. napon fedeztetve jól vemhesül és 7-8 fiókát hoz a világra, amit eredményesen fel is nevel. Növekedési erélye jó viszont a takarmányértékesítése csak közepesnek mondható. Utódai 13 hetes korukra érik el a 2,5 kg-s élősúlyt. Vitaminhiányra, vagy ásványi anyag zavarokra érzékenyebb, ilyen esetben a szaporodásban és nevelésben mutatkoznak azonnal kiesések.

Új-zélandi vörös

A fajta eredete nem tisztázott és nem lehet tudni, hogy honnan kapta az "új-zélandi" nevet. 1910-óta az Egyesült Államokban széleskörben tenyésztik. Az egész világon, közöttük hazánkban is kedvelt fajta, mivel kedvezőek a gazdasági eredményei és a színezete is szép.

Törzse kissé megnyúlt, mellkasa közepesen dongás, háta és fara keskenyebb mint az új-zélandi fehéré. Lábai is finomabbak. Egész teste rövid, széles, hengeres hatást kelt mivel a nyaka rövid. Önálló fajtaként jegyzett ezért a szőrzet színe is fontos. A fedőszőrzete fényes, mélyvörös a rókáéhoz hasonló színű. Születésükkor a kisnyulak sárga-vöröses színűek, azonban ez később a bébiszőr levedlése után átvált a végleges színére, de a mélyvörös szín fiatalon is kívánatos.

Termelési eredménye:

Összehasonlítva az új-zélandi fehér fajtával a vörös fajta termelés szempontjából elmarad a fehér mögött. Almonként 7-8 kisnyulat hoz a világra, növekedési erélye is rosszabb és a vágósúlyt is 1 héttel később éri el.

Cseh megfejtő

Ez a nyúlfajta egyedi tulajdonsággal bír és a nevét is innen kapta. A "megfejtő" azt jelenti, hogy ezek a nyulak egyedi színgénekkel rendelkeznek és génetikai képletükben kizárólag az "A" színgén domináns, ennek köszönheti a piszkossárga színét, az összes többi recesszíven vagyis rejtetten öröklődik. Ez azt jelenti, hogy ha egy ismeretlen háttérrel rendelkező nyúllal keresztezik akkor az utódokban egyértelműen az ismeretlen hátterű nyúl színgénjei jelennek meg mivel ezek dominánsak a cseh megfejtő recesszív génjei felett. Ezzel a keresztezéssel feltárható az ismeretlen nyúl színgenetikái képlete.

Ma már ilyen céllal ritkán használják. A fajta létezése egyébként a tudatos tenyésztői munka gyümölcse. Fedőszőre az egész testén piszkossárga, világoskék árnyalatú tónusa pedig a homokéhoz hasonlít.

Rövid szőrű (REX) és egyéb fajták

Az idetartozó nyulak aljszőrzetét és fedőszőrzetét alkotó szőrszálak egyenlő hosszúságúak, a szőrszálak a bőrből függőlegesen nőnek ki, a szőrszálak hosszúsága a háton sem lehet 17-20 mm-nél hosszabb. A normál szőrű nyulaktól a szőr szerkezetében térnek el.

Ezen fajok létrejötte egyrészt mutációnak másrészt pedig a tudatos tenyésztői munka során végzett keresztezéseknek és szelekcióknak köszönhető.

A rex nyulak testméret szerinti csoportosítása

1. Középnagy rexek csoportja:
Csincsilla rex (Csinrex), Dalmát rex, Fehér rex (albínó), Fehér rex (leukó), Fekete rex, Havanna rex, Kaliforniai rex (Kalrex), Kékrex, Szlovák késkesszürke rex, Vörös rex

2. Kistestű rexek csoportja:
Angol tarka rex, Cseh tarka rex, Cser rex, Fekete ezüst rex, Gyöngymókus rex, Háromszínű tarka rex, Havanna ezüst rex, Hiúz rex, Holland tarka rex, Hotot rex, Japán rex, Kék ezüst rex, Nyest rex, Orosz rex, Sárga ezüst rex,

3. Törpe rexek csoportja: 
Engedélyezett a törpe nyúlfajták összes színváltozata, rex szőrzettel.

Castor rex

Ez egy mutációval létrejött fajt. 1919-ben Franciaországban egy nyúltenyésztő normálszőrű nyulainak almában véletlenszerűen bársonyos, rövidszőrű kisnyulak születtek. A szőrzetük tulajdonságai alapján nevezték el őket Rex-nek vagyis a "nyulak királyának" Később 1926-ban függetlenül a fent említett esettől megjelent egy újabb rövidszőrű típus amelyet "gyapjas rex"-nek vagyis rexnek nevezték el. Magyarországon a rex fekete színben bukkant fel, 1934-ben egy kispesti tenyésztőnél és ezt nevezték el.

A castor rex a legismertebb és a leggyakoribb amelyet a francia tenyésztő mutatott be először 1924-ben a párizsi nyúlkiállításon. A rex nyulakra jellemző, hogy a rövid szőrzet miatt a test körvonalai jobban kirajzolódnak. A fedőszőrzet színe az érett gesztenyéhez hasonlít, lábai belső oldala, hasa és a farok oldala viszont fehér vagy krémsárga színű.

Kifejlettkori súlya 3,5-4,5 kg így a középnagy fajtákhoz tartozik. Mára sokféle színű változatot tenyésztettek ki és testnagyság szerint is megkülönböztethejük a rexet.

Gazdasági szempontból a Castor és a Csincsilla rex-et érdemes megemlíteni mert prémjükből készíthető a szilszkin bunda.

Róka nyúl

1920 és 1925 között tenyésztette ki egy német és egy svájci tenyésztő. Céljuk az volt, hogy az ezüst és kékróka prémjéhez hasonlító bundájú nyúlfajtát hozzanak létre. Napjainkban létezik fehér-pirosszemű, fehér-kékszemű, fekete, kék, havanna, vörös, csincsilla, fekete ezüst, kék ezüst, gyöngymókus, havanna ezüst, és sárga ezüst színváltozat is.

Kifejlettkori testsúlya: 3-4 kg. Szőrzetük 6-7 cm-s hosszúságúnál nem nő tovább, és egyenletesen kell, hogy befedje a testet. Füleiken, lábaikon a szőr rövid kell, hogy legyen. Kizárólag kedvtelésből tenyésztik, gazdasági haszna nincs.

Bibliográfia:

DEBRECENI EGYETEM MEZŐGAZDASÁGTUDOMÁNYI ÁLLATTENYÉSZTÉSI ÉS TAKARMÁNYOZÁSTANI TANSZÉK, Nyúltenyésztés című jegyzete. Harangi Sándor tanszéki demonstrátor összeállítása.